QUÉ ES L’ESGRIMA
Club d’esgrima Sabadell – Jaume Viladoms
L’Esgrima és un esport. Potser un dels pocs esports que no requereix una fisiologia concreta, no et condiciona ni el pes ni l’alçada. Un esport on poden competir conjuntament persones amb discapacitats amb persones sense discapacitats físiques.
A més, l’esgrima valora la correcció i el respecte envers el teu contrincant.
L’esgrima combina la preparació física, la coordinació, la tècnica, la presa de decisions i l’estratègia.
Quan es pot començar a practicar l’esgrima? A partir del 5 anys i fins als 90 anys si el cos aguanta.
Com es practica? L’esgrima és un esport de combat, on s’enfronten dos esportistes, als quals anomenarem “tiradors” i al fet d’enfrontar-se en direm “assalt”. Ambdós tiradors han de portar a terme l’assalt al llarg d’una pista de 14 metres de llarg per 2 d’ample.
En què consisteix? Doncs a tocar-se l’un a l’altre amb una espasa, floret o sabre que és el nom que reben les tres modalitats d’armes.
I es poden fer mal? No, els tiradors van protegits amb una careta, una roba feta especialment per aquest esport i un guant a la mà armada. A més, la punta de l’arma i l’arma no tallen. La punta acaba amb un mecanisme en forma de botó que en fer contacte amb el contrincant envia un senyal elèctric que farà encendre un llum i així l’àrbitre podrà aturar l’assalt i donar el punt a qui ha tocat.
Abans hem parlat de floret, espasa i sabre, què són? Són les tres modalitats esportives de l’esgrima.
En què es diferencien? Es diferencien en la forma de l’arma i els llocs on els tocats són vàlids.
El Floret: Podríem dir que és la base de l’esgrima, és la primera arma que es va utilitzar com a modalitat esportiva. A molts països tothom s’inicia en aquesta arma i després alguns canvien a l’espasa o el sabre. En el floret el tocat és vàlid al tronc, si toques la careta, els braços o cames no obtindràs el punt. I si toquen tots dos al mateix temps? Puntuarà qui toqui en un lloc vàlid i porti la iniciativa en l’atac.
L’espasa: és la segona arma que es va afegir en la modalitat esportiva. En aquesta modalitat el tocat és vàlid a tot el cos des de la careta al peu, i no cal portar la iniciativa en l’atac, qui toca puntua. I si toquen tots dos al mateix temps? Doncs un punt per a cadascú.
El sabre: el tocat és vàlid a la caret, tronc braços i mans. I si toquen tots dos al mateix temps? Puntuarà qui toqui en un lloc vàlid i porti la iniciativa en l’atac.
ARMES I REGLAMENT
Les Armes:
En l’esgrima competitiva trobem tres armes: Floret, Espasa i Sabre. Les podem dividir en cinc parts (el sabre en quatre): 1- botó, 2- punta, 3- fulla, 4- empunyadura, 5- cassoleta.
Diferencies bàsiques:
*La convenció:
En espasa el primer que toca al contrari obté un punt, i si toquen ambdós alhora el punt és per a tots dos. No existeix convenció.
Espasa
En floret i sabre el punt no és pel primer que toca sinó per qui duu la iniciativa, mai hi ha un tocat doble. La prioritat l’obté qui inicia un atac, o bé qui para l’atac del seu rival —és a dir, treu la prioritat al seu adversari—. Si el tirador “A” inicia un atac, “B” el contraataca, “B” toca primer i tot seguit toca “A”, el punt és per “A” per què duu la iniciativa. En la mateixa situació, si “B” parés i respongués, el punt és per “B” , perquè treu la iniciativa a “A”, encara que “A” toqui primer.
Floret
Sabre
*Blanc no vàlid:
El blanc no vàlid és aquell que no puntua en cas de ser tocat. En la modalitat d’espasa és inexistent, ja que la superfície vàlida és tot el cos. En el cas del sabre el blanc no vàlid és de cintura en avall, on en cas de tocar no es puntua, i es deixa seguir l’assalt naturalment. En el cas del floret el blanc no vàlid són extremitats i cap. El/la tirador/a que en floret toca en un blanc no vàlid amb la iniciativa, la resolució d’aquest tocat és “res fet”, s’atura l’assalt i es reprèn en el mateix lloc. Si un tirador “A” amb la iniciativa toca un blanc vàlid i “B” toca en un blanc no vàlid, el tocat de “B” és com si no existís. Si pel contrari, “A” amb la iniciativa toca en un blanc no vàlid i “B” sense la iniciativa toca en blanc vàlid és “res fet”, s’atura el combat i es reprèn sense que cap dels dos tiradors puntuí.
Material elèctric:
Quan es tira amb material elèctric cada tirador té un color, un és verd i l’altre vermell. Cada cop que un/a esgrimidor/a toca el seu rival en un blanc vàlid encén la llum del seu color. Per exemple, si “A” és vermell i toca a “B” obtenint un punt, en finalitzar l’acció s’encendrà la llum vermella. Únicament en el floret existeix una llum blanca, que s’encén quan un dels dos tiradors, o ambdós, toquen en un blanc no vàlid.
La pista:
La pista d’esgrima és rectangular (17-18 x 1’5-2) de moqueta metàl·lica, que disposa d’una zona de combat i una de seguretat. Els tiradors no poden sortir dels límits estipulats.
Contactar
ELVIRA IOANA LUPASCU
Centre Educatiu Jaume Viladoms
info@esgrimasabadell.com
truca'm
685 324 442
ELVIRA IOANA LUPASCU
Carrer del Doctor Almera, 33,
08205 Sabadell