Get Adobe Flash player

Armes i reglament


Les Armes:

En l’esgrima competitiva trobem tres armes: Floret, Espasa i Sabre. Les podem dividir en cinc parts (el sabre en quatre): 1- botó, 2- punta, 3- fulla, 4- empunyadura, 5- cassoleta.

Diferencies bàsiques:

*La convenció:

En espasa el primer que toca al contrari obté un punt, i si toquen ambdós alhora el punt és per a tots dos. No existeix convenció.

2espases200.jpg

Espasa


En floret i sabre el punt no és pel primer que toca sinó per qui duu la iniciativa, mai hi ha un tocat doble. La prioritat l’obté qui inicia un atac, o bé qui para l’atac del seu rival —és a dir, treu la prioritat al seu adversari—. Si el tirador “A” inicia un atac, “B” el contraataca, “B” toca primer i tot seguit toca “A”, el punt és per “A” per què duu la iniciativa. En la mateixa situació, si “B” parés i respongués, el punt és per “B” , perquè treu la iniciativa a “A”, encara que “A” toqui primer.

2florets200.jpg

Floret

 

sabre200.jpgSabre


 

 

*Blanc no vàlid:

El blanc no vàlid és aquell que no puntua en cas de ser tocat. En la modalitat d’espasa és inexistent, ja que la superfície vàlida és tot el cos. En el cas del sabre el blanc no vàlid és de cintura en avall, on en cas de tocar no es puntua, i es deixa seguir l’assalt naturalment. En el cas del floret el blanc no vàlid són extremitats i cap. El/la tirador/a que en floret toca en un blanc no vàlid amb la iniciativa, la resolució d’aquest tocat és “res fet”, s’atura l’assalt i es reprèn en el mateix lloc. Si un tirador “A” amb la iniciativa toca un blanc vàlid i “B” toca en un blanc no vàlid, el tocat de “B” és com si no existís. Si pel contrari, “A” amb la iniciativa toca en un blanc no vàlid i “B” sense la iniciativa toca en blanc vàlid és “res fet”, s’atura el combat i es reprèn sense que cap dels dos tiradors puntuí.

Material elèctric:

Quan es tira amb material elèctric cada tirador té un color, un és verd i l’altre vermell. Cada cop que un/a esgrimidor/a toca el seu rival en un blanc vàlid encén la llum del seu color. Per exemple, si “A” és vermell i toca a “B” obtenint un punt, en finalitzar l’acció s’encendrà la llum vermella. Únicament en el floret existeix una llum blanca, que s’encén quan un dels dos tiradors, o ambdós, toquen en un blanc no vàlid.

La pista:

La pista d’esgrima és rectangular (17-18 x 1’5-2) de moqueta metàl·lica, que disposa d’una zona de combat i una de seguretat. Els tiradors no poden sortir dels límits estipulats.